Revalidatie

Na een operatie of trauma is het noodzakelijk om de beweeglijkheid en de functionaliteit te herstellen.  Dit gebeurt aan de hand van mobilisatie, spiertraining en functionele oefeningen.  Uiteraard worden er in het begin van de revalidatie ook pijnstillende technieken (ultrasoon, massage) gebruikt om de pijn wat te dempen.

 

Manuele lymfedrainage

Dit is een zachte massagevorm met als doel het vochtdoorstroming te stimuleren, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

 

Is voornamelijk gekend om zwellingen (oedeem) te behandelen (bvb na borstamputatie met verwijdering van de okselklieren), maar is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.  

Hieronder enkele indicaties:

-verstuikingen

-bloeduitstortingen

-migraine 

-klachten agv stress: slapeloosheid, concentratieverlies, spanningshoofdpijn, constipatie, diarree, hyperventilatie

 

Bij oedeem kan aanvullend gezwachteld of getaped worden.

 

Er wordt zowel volgens Vodder (Kelly) als Leduc (Tatjana) gewerkt in de praktijk.

www.mldv.be 

 

Perinatale oefeningen

PRENATALE LESSEN

 

Rond de 34e week is het aangeraden om langs te komen, voornamelijk om de ademhalingstechnieken eens in te oefenen.  Daarbuiten krijg je info over je houding (met dikker wordende buik en losser zittend bekken), over de bekkenbodem, de bevalling, welke houdingen je kan aannemen om weeën op te vangen enzoverder...

Nadien kan er nog een sessie ingepland worden met de partner waarin we de ademhalingstechnieken herhalen en vragen gesteld kunnen worden.  Ook geven we tijdens deze sessie enkele tips aan de papa in spe.

 

POSTNATALE OEFENINGEN

 

6 weken na je bevalling (8 weken na keizersnede) mag je starten met postnatale oefeningen.  De 1e afspraak nemen we de tijd om uitleg te geven over de bekkenbodem en de diepe buikspieren.  Deze worden ook al geoefend in combinatie met makkelijke oefeningen.  Vanaf de 2e sessie bouwen we een oefenprogramma op, met oefeningen uit de pilates en core stability training.

 

Ademhalingskinesitherapie

Dit wordt hoofdzakelijk toegepast bij baby's.  Doordat zij nog niet op commando kunnen hoesten of snuiten, en ook niet voldoende bewegen, blijven de slijmpjes makkelijker zitten.

Door thoraxaandrukkingen, bouncing op de bal, autogene drainage en neusspoelingen met fysiologisch serum worden onderste en bovenste luchtwegen vrijgemaakt.

 

Als u thuis kort voor de behandeling kan aerosollen, gelieve dit dan te doen.  

 

Dry Needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.”Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.Wat zijn triggerpoints?

 

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

 

Nieuws

BIJ PRAKTIJKBEZOEK

 

MEENEMEN

  • mondmasker
  • grote handdoek
  • kleine handdoek

RICHTLIJNEN 

  • kom op tijd
  • kom alleen
  • handen wassen bij aankomst 
  • annuleer bij grieperig gevoel of koorts

NIEUWE COLLEGA MAX!

Vanaf 1 oktober komt er een nieuw gezicht bij in de praktijk.  

Dit is Max, hij studeerde in juli af als sportkinesitherapeut aan de KUL.

Lees meer bij therapeuten...