Revalidatie

Na een operatie of trauma is het noodzakelijk om de beweeglijkheid en de functionaliteit te herstellen.  Dit gebeurt aan de hand van mobilisatie, spiertraining en functionele oefeningen.  Uiteraard worden er in het begin van de revalidatie ook pijnstillende technieken (ultrasoon, massage) gebruikt om de pijn wat te dempen.

 

Manuele lymfedrainage

Dit is een zachte massagevorm met als doel het vochtdoorstroming te stimuleren, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

 

Is voornamelijk gekend om zwellingen (oedeem) te behandelen (bvb na borstamputatie met verwijdering van de okselklieren), maar is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.  

Hieronder enkele indicaties:

-verstuikingen

-bloeduitstortingen

-migraine 

-klachten agv stress: slapeloosheid, concentratieverlies, spanningshoofdpijn, constipatie, diarree, hyperventilatie

 

Bij oedeem kan aanvullend gezwachteld of getaped worden.

 

Er wordt zowel volgens Vodder (Kelly) als Leduc (Tatjana) gewerkt in de praktijk.

www.mldv.be 

 

Perinatale oefeningen

PRENATALE LESSEN

 

Rond de 34e week is het aangeraden om langs te komen, voornamelijk om de ademhalingstechnieken eens in te oefenen.  Daarbuiten krijg je info over je houding (met dikker wordende buik en losser zittend bekken), over de bekkenbodem, de bevalling, welke houdingen je kan aannemen om weeën op te vangen enzoverder...

Nadien kan er nog een sessie ingepland worden met de partner waarin we de ademhalingstechnieken herhalen en vragen gesteld kunnen worden.  Ook geven we tijdens deze sessie enkele tips aan de papa in spe.

 

POSTNATALE OEFENINGEN

 

6 weken na je bevalling (8 weken na keizersnede) mag je starten met postnatale oefeningen.  De 1e afspraak nemen we de tijd om uitleg te geven over de bekkenbodem en de diepe buikspieren.  Deze worden ook al geoefend in combinatie met makkelijke oefeningen.  Vanaf de 2e sessie bouwen we een oefenprogramma op, met oefeningen uit de pilates en core stability training.

 

Ademhalingskinesitherapie

Dit wordt hoofdzakelijk toegepast bij baby's.  Doordat zij nog niet op commando kunnen hoesten of snuiten, en ook niet voldoende bewegen, blijven de slijmpjes makkelijker zitten.

Door thoraxaandrukkingen, bouncing op de bal, autogene drainage en neusspoelingen met fysiologisch serum worden onderste en bovenste luchtwegen vrijgemaakt.

 

Als u thuis kort voor de behandeling kan aerosollen, gelieve dit dan te doen.  

 

Nieuws

Recente bijscholingen:

In september startte Kelly met de postgraduate opleiding osteopathie bij kinderen in Nederland

(Panta Rhei - Opleidingen in de osteopathie).  Het volgende lesweekend valt op 16 en 17 maart 2018.

____________________

Vrijdag 17 november volgde Charlotte in Mechelen een lesdag over artrose  (Balancing biomechanics with pain neuroscience) (Smarteducation - Mira Meeus en Isabel Baert)

9 en 10 november volgde Kelly de laatste module van dry needling. (Smarteducation - David G. Simons Academy)

____________________